Siirry pääsisältöön
Koti » Ajankohtaista » Uuden taidemuseorakennuksen peruskiven muuraus on koittanut 12.11.2021

Uuden taidemuseorakennuksen peruskiven muuraus on koittanut 12.11.2021

Albert de la Chapellen Taidesäätiön rakennuttaman uuden taidemuseorakennuksen
rakennustyöt käynnistyivät 1.7.2021. Tänään, perjantaina 12.11, on koittanut peruskiven muurauksen aika!

Tämän päivän ”muistot” pakattiin peruskiveen muurattavaan sylinteriin (kolikot, lehdet ym.). Sylinterin sisältö on aikakapseli, joka sijoitettiin sitä varten tehtyyn
anturalaatikkoon. Tämän jälkeen alkoi peruskiven muuraus.

Anturalaatikko siirretään myöhemmin rakennuksen perustuksiin, missä se odottaa tulevaisuuden arkeologeja.


Uusi museorakennus asettuu osaksi Tammisaaren kaunista kaupunkiympäristöä ja muodostaa yhdessä Raaseporin museon Ekta-rakennuksen ja Pro Artibus säätiön Galleria Elverketin kanssa Kulttuurikorttelin. Taidemuseorakennuksen arkkitehtuurin lähtökohtana on perinteinen kaksikerroksinen ja harjakattoinen kaupunkitalo, joka modernilla tavalla muotoiltuna tuo Tammisaaren vanhan kaupungin laidalla sijaitsevaan Kulttuurikortteliin tämän päivän kerrostuman.
Kokonaisuuteen kuuluvat olennaisesti myös rakennushistoriallisesti arvokkaat rakennukset ja museopuutarha.

Uudisrakennuksen on suunnitellut JKMM Arkkitehdit Oy. Toimisto voitti vuonna 2019 järjestetyn arkkitehtuurikilpailun Kronan-nimisellä ehdotuksellaan. Suunnitelman toteutuksesta vastaa paikallinen yritys K. Jousmaa Oy. Taidemuseorakennus on tarkoituksenmukaisesti osin betoni- ja puurakenteinen. Julkisivujen tummaksi sävytetty juureva kuusiparruverhous liittää tulokkaan korttelin vanhojen puurakennusten joukkoon. Avaria, näyttelyiden mukaan muunneltavia tiloja on kolmessa tasossa. Ylimmässä kerroksessa sijaitsevat korkeat päänäyttelytilat. Maantasossa aula ja monitoimitila avautuvat kutsuvasti kadulle ja sisäpihalle. Alimman kerroksen maanalaisesta galleriasta on yhteys Ekta-rakennukseen.

Taidemuseon ohjelmisto tulee muodostumaan nykytaiteesta sekä modernista taiteesta erityisellä painotuksella Pohjoismaiden ja Itämeren alueen taiteeseen. Näiden ohella esitellään vanhempaa taidetta, johon Raaseporin museo kokoelmillaan avaa kulttuurihistoriallisia näkökulmia. Avajaisnäyttelyt julkistetaan vuoden 2022 alkupuolella.

Museopihalla sijaitsevan web-kameran välityksellä voi seurata taidemuseorakennuksen valmistumista: https://www.raasepori.fi/etusivu/kaupunki/webcam/tammisaaren-museopiha

Jaa

Lue myös

Bokkalaset

14.11.2021 klo 14 Raaseporin museon auditoriossa, Museokatu 8, Tammisaari Kim Björklund esittelee kirjansa, Rilax Gård - Anor, Odling, Skönhet Esittely on ruotsiksi.Vapaa pääsy.

Lue lisää

Tammisaari kartalla

Ajatelkaa, on jo 475 vuotta siitä kun Kustaa Vaasa perusti Tammisaaren 1546!Pienestä kalastajakylästä, missä asui noin 14 asukasta (porvaristoa) kasvoi ajan myöten pieni kaupunki ja yhä enemmän taloja ja teitä rakennettiin.

Lue lisää

Helene Schjerfbeck näyttely avataan taas 29.10.2021.

Lue lisää