Siirry pääsisältöön
Koti » Vastuumuseo

Vastuumuseo

Alueellinen vastuumuseo 

Länsi-Uudenmaan museo on nimetty alueelliseksi vastuumuseoksi 2020 alusta lukien. Uuden museolain mukaan alueellisen vastuumuseon tehtävänä on toimia kulttuuriympäristön, erityisesti rakennetun kulttuuriympäristön ja arkeologisen kulttuuriperinnön asiantuntijana alueellaan. Museo antaa lausuntoja, osallistuu asiantuntijana kulttuuriympäristöä koskeviin hankkeisiin ja antaa neuvontaa.  Museolla on myös alueellisen museotoiminnan edistämistehtävä.  

Länsi Uudenmaan museon toiminta-alueeseen kuuluu kahdeksan kuntaa ja kaupunkia: Hanko, Inkoo, Karkkila, Kirkkonummi, Lohja, Raasepori, Siuntio ja Vihti.  

Alueellisen vastuumuseon tehtäviä museossa hoitavat rakennustutkija, arkeologi, korjausrakentamisen asiantuntija ja aluemuseotutkija. 

Kulttuuriympäristö 

Kulttuuriympäristöön kuuluvat rakennettu kulttuuriympäristö, maisema ja arkeologinen kulttuuriperintö. Länsi-Uudellamaalla on useita valtakunnallisesti ja maakunnallisesti arvokkaita rakennettuja kulttuuriympäristöjä, valtakunnallisesti arvokkaita maisema-alueita ja suojeltuja rakennuksia sekä aluekokonaisuuksia. Vastuu kulttuuriperinnön säilymisestä kuuluu perustuslain mukaan jokaiselle.