Siirry pääsisältöön
Koti » Vastuumuseo » Korjauskortit » Ikkunaentisöinti

Vanhat ikkunat näyttävät usein huonokuntoisilta, koska maali on lohkeillut ja kitti on alkanut irrota.

Ennen ikkunoihin käytettiin korkealaatuista puuta, eikä siten ole myytti, että vanhat ikkunat ovat kullan kalliit. Siksi niiden kunnostaminen kannattaa.

Vanhat ikkunat ovat hyvin tärkeät koko rakennuksen ulkoiselle ilmeelle.

Ikkunaentisöinti ei vaadi kalliita koneita eikä isoja työtiloja.

1. Kitin poistaminen

Helpoiten vanhan kitin saa irtoamaan kitinpoistoon tarkoitetulla infrapunalampulla, joka lämmittää hellävaraisesti kittiä. Kitti pehmenee, jolloin se on helppo poistaa.

2. Lasitusnaulojen poistaminen

Kun poistat lasitusnaulat tällä tavalla, irtoavat ne helposti eikä lasi vaurioidu.

3. Maalin poistaminen

Vanha irtoava maali pitää poistaa. Yksi tapa on käyttää kuumailmapuhallinta, jonka käyttämisen jälkeen pehmentynyt maali on helppo poistaa kaapimalla. Seuraavaksi ikkunanpuitteet hiotaan hiomapaperilla.

4. Kyllästäminen pellavaöljyllä

Mikäli ikkunanpuitteisiin käytetty puu on hyvin ahavoitunut, kannattaa puuta kyllästää pellavaöljyllä.

Sivele ikkunanpuitteeseen raakaa kylmäpuristettua pellavaöljyä, lämmitä sitä kuumailmapuhaltimella ja pyyhkäise ylimääräinen pellavaöljy pois. HUOM! Muista, että huokoiset materiaalit, joissa on pellavaöljyä ovat itsesyttyviä. Kastele aina rätit ja talouspaperit vedessä kunnolla ennen kuin heität ne pois.

5. Kittiuran käsittely

Kittiura (kynte) kannattaa sivellä sellakalla, jotta kitistä tuleva öljy ei imeytyisi ikkunapokaan. Muista sivellä myös oksankohdat sellakalla, muuten pihka kulkeutuu pinnalle ja aiheuttaa värimuutoksia.

6. Pohjakitti

Ikkunalasia ei laiteta suoraan puitteen kittiuraa vasten, vaan lsain alle laitetaan kerros pellavaöljykittiä. Tällä estetään, ettei lasi mene rikki (jännitteiden vuoksi), jos kyntteessä on epätasaisuuksia.

7. Lasin kiinnitys

Kun lasi on paikoillaan, kehyksen ja lasin väliin kiinnitetään pari puutikkua. Niillä estetään lasin liikkuminen, jos ikkunaa siirretään ennen kuin pellavaöljykitti on kuivunut. Mikäli lasi valuu alas, voiva naulat ja kyntteen reuna rikkoa lasin. Naulat tai lasituslangat voi kiinnittää kehystysnaulaimella, jos sellaisen omistaa, mutta lasit voi yhtä hyvin myös nakuttaa kiinni lasitusvasaralla kuten tässä.

8. Pohjakitin poistaminen

Ylipursunut pohjakitti poistetaan, kun lasiruutu on kiinnitetty.

9. Päällyskitin lisääminen

Kittauksen viimeinen vaihe on pellavaöljykitin näkyvän osuuden lisääminen. Vino kitti vie sadeveden pois kyntteen reunasta.

10. Maalaus

Ikkuna maalataan pellavaöljymaalilla (kolme maalikerrosta), kun kitti on kuivunut vähintään viikon (noin 20 asteen lämpötilassa). Maali suojaa ikkunanpuitteet, mutta sen tehtävänä on myös estää, ettei pellavaöljykitti kuivu ja murene. Siksi maalia pitää levittää osittain lasin päälle, jotta koko kitti peittyy. Kuivuneen maalin reunoja leikkaamalla saat hienon lopputuloksen eikä sinun tarvitse olla niin tarkka maalausvaiheessa. Reunojen leikkaamista esitetään seuraavassa videossa.

11. Reunojen leikkaaminen

Kun olet maalannut kolme kerrosta ja väri on kuivunut, on tullut aikaa leikata reunat, eli kaapia pois ylimääräinen maali lasista. Muista jättää noin 2 mm maalia kittireunan päälle. Työn helpottamiseksi lasille suihkutetaan liuosta, joka koostuu vedestä ja parista tiskiainepisarasta. Työkaluna käytetään terävää ikkunakaavinta.

Ikkunaentisöintiin liittyviä työkaluja. Kuvassa lukee "Onnea!".

Teksti 

Kim Svennblad 

Käännös 

Länsi-Uudenmaan museo 

Videotuotanto 

Kuva, ohjaus ja editointi: Kim Svennblad 

Ikkunaentisöijä: Pernilla Sjöblom 

Tuottaja 

Länsi-Uudenmaan museo  

Museovirasto on myöntänyt avustusta hankkeelle Framtidens gård