Siirry pääsisältöön
Koti » Vastuumuseo » Paikallinen museotyö » Paikallismuseot Kirkkonummella

Paikallismuseot Kirkkonummella

Alisgården

Alisgårdintie 1, 02520 Lapinkylä

Alisgårdenin vanha tupa, jossa valkoinen leivinuuni.
Kuva: Eva Tordera Nuño

Alisgården esittelee asumista 1800-luvun loppupuolella. Museo sijaitsee Kirkkonummen Lapinkylässä, Evitskogiin vievän tien 113, varrella. Alisgårdeniin kuuluu asuinrakennus, luhti sekä äskettäin paikalle siirretty Tina-talo.

Asuinrakennuksessa on tupa, porstuakamari ja sali. Museota ylläpitää Kyrkslätts hembygdsförening, joka perustettiin 1910 ja on maamme vanhimpia toimivia kotiseutuyhdistyksiä. Alisgården on kotiseutuyhdistyksen alkuperäisen, Masalassa sijainneen ja vuonna 1913 avatun Gammel-Tina – museon seuraaja. Tämän museon rakennukset tuhoutuivat suurimmaksi osaksi Porkkalan vuokrakauden aikana.

Siirry Alisgårdenin nettisivuille.

Outboard Museum

Vanha Heikkiläntie 193, 02400 Kirkkonummi

Perämoottoreita ja veneitä Outboard Museumilla.
Kuvat: Länsi-Uudenmaan museo

Tolsassa sijaitsevalla Outboard Museumilla on laaja kokoelma perämoottoreista. Outboard Museumin tarkoituksena on edistää historiallisten perämoottoreiden ja veneiden harrastusta ja lisätä niiden tuntemusta, sekä edistää ja kehittää niiden historian ja tietämyksen säilymistä. Museo kunnostaa, luetteloi, säilyttää ja esittelee Suomessa käytössä olleita historiallisesti arvokkaita perämoottoreita ja niihin liittyvää oheismateriaalia. Outboard Museumilla on myös tiloja Tirmossa Porvoossa, ja osa heidän moottoreistaan ovat esillä Kotkan merikeskus Vellamossa. Vuodesta 2003 museo on esittäytynyt omalla osastollaan Helsingin venemessuilla.

Siirry Outboard Museumin nettisivuille.

Ragvaldsin museo

Överbyntie 140, 02400 Kirkkonummi

Huoneinteriööri, jossa muun muassa keinutuoli ja sohvan ja tuolien ympäröimä pöytä Ragvaldsin museossa.
Kuva: Eva Tordera Nuño

Ragvaldsin museoalue on perinteinen maatila vanhan Kuninkaantien reitin varrella. Tilan 12 rakennusta ovat alkuperäisillä paikoillaan maantien molemmin puolin. Viimeinen yksityinen omistaja oli Bertil Malmström (1900–1982). Hänen kuoltuaan tilakeskuksen alueesta muodostettiin museo. Museo on Kirkkonummen kunnan ylläpitämä.

Päärakennuksessa voi tutustua siihen, miten Bertil Malmström asui; kamarissa, tuvassa ja salissa on alkuperäinen kalustus. Perusnäyttelyiden lisäksi alueella voi tutustua perinnemaisemaan, luontopolkuun ja kasvitarhaan.

Siirry Ragvaldsin museon nettisivuille.

Rakennusalan työvälinemuseo

Naruportintie 68, 02860 Espoo (Kirkkonummi)

Rakennusalan työvälinemuseon näyttely, jossa esillä on työkaluja, salvottu hirsinurkka ja valokuvia rakennustyömailta.
Kuva: Eva Tordera Nuño

Museo kertoo rakennustoiminnan kehityksestä 1800-luvulta meidän päiviimme saakka. Museo sijaitsee Hotelli Nuuksion yhteydessä. Museossa esitellään alan teknistä kehitystä hirsirakentamisesta tämän päivän teolliseen elementtirakentamiseen ja yhä uusiin rakennusmateriaaleihin.

Museossa voi seurata työvälineiden kehitystä alan eri ammattikunnissa. Näyttelyssä esitellään mm. kivimiesten, raudoittajien, muurarien, kirvesmiesten, putkimiesten, tapettimiesten, maalareiden ja sukeltajien työvälineitä. Työvälineissä on tapahtunut muutoksia niin mallin, valmistusmateriaalin kuin käyttötekniikankin suhteen. Monet ammattikunnat ja työvälineet ovat ajan myötä siirtyneet kokonaan historiaan.

Siirry Rakennusalan työvälinemuseon nettisivuille.