Siirry pääsisältöön
Koti » Vastuumuseo » Paikallinen museotyö » Paikallismuseot Siuntiossa

Paikallismuseot Siuntiossa

Gårdskullan maatalousmuseo

Gårdskullan kartano, 02570 Siuntio kk

Iso kaksikerroksinen halli täynnä traktoreita ja maanviljelyyn tarkoitettuja välineitä Gårdskullan maatalousmuseossa.
Kuva: Eva Tordera Nuño

Gårdskullan maatalousmuseo antaa monipuolisen kuvan olosuhteista maaseudulla noin sata vuotta sitten. Carl-Eric Rehnbergin vuonna 1982 perustamassa museossa esitellään erityisen laajasti koneellisen maatalouden kehitystä. Kokoelmiin kuuluu yli 100 traktoria 1920–1960-luvuilta ja suuri määrä muita maataloustyökoneita ja -laitteita. Harvinaisuuksista voi mainita Arbor moottorisahan vuodelta 1916, Oliver Grain Master leikkuupuimurin vuodelta 1937, kuusipyöräisen Valmet -traktorin sekä häkäpöntöllä toimivan Fordsonin vuodelta 1936. Kokoelmat käsittävät kaiken kaikkiaan n. 15 000 esinettä, myös esim. kotitalous- ja talonpoikaisesineitä. Museoon on sisustettu monipuolinen ja viihtyisä kyläkauppa sekä paja. Erikoisosastoissa esitellään mm. meijeritöitä sekä pyykinpesun työvaiheita ennen vanhaan.

Siirry Gårdskullan maatalousmuseon nettisivuille.

Siuntion kotiseutumuseo

Pappilantie 22, 02570 Siuntio

Siuntion kotiseutumuseoon kuuluva yksikerroksinen tuparakennus.
Kuva: Länsi-Uudenmaan museo

Siuntion kotiseutumuseoon kuuluu entinen koulurakennus, kaksi aittaa, liiterirakennus, matala tuparakennus, ns. Petroffin talo sekä vahtimestariasunto. Museota ylläpitää kotiseutuyhdistys Hembygdens Vänner i Sjundeå r.f. Museon päärakennuksessa, entisessä Fredriksbergin koulutalossa, on interiööri- ja esinenäyttelyitä. Tuparakennuksessa on interiööri ja talonpoikaisesineiden näyttely. Petroffin talossa on mm. täydellinen varustus hammaslääkärin vastaanotosta, joka oli toiminnassa 1930–1987.

Museon lähellä sijaitsevalla Krejansbergetillä on neljä komeaa pronssikautista röykkiötä, joihin johtaa viitoitettu ja informaatiotauluin varustettu polku. Kalliolta avautuu komea näköala Siuntion kirkonjokilaaksoon, kirkkoon, Suitian linnaan jne.

Siirry Siuntion kotiseutumuseon nettisivuille.