Saven käytöllä rakennusmateriaalina on pitkät perinteet ja sisäseinien savirappaamisella saavutetaan useita hyötyjä. Savella on hyvät eristysominaisuudet: vaikka savikerros on ohut, estää se vetoa ja seinä saa eläväisen pinnan, joka hengittää. Lisäksi savirapatut seinät luovat huoneeseen miellyttävän akustiikan.
Ennen savilaasti sekoitettiin itse niistä materiaaleista, joita oli löydettävissä rakennuspaikan lähettyviltä. Nykyään savilaastia on saatavissa valmiina säkeissä eri karkeuksilla. Käyttäjän tarvitsee lisätä vain vesi.
Sileä rappausmassa on valmistettu savesta, hiekasta, liimavedestä (esim. tapettiliisteri) ja lujikkeesta, joka voi olla lastua, olkea, eläinten karvoja, revittyä sanomalehtipaperia tms.
1. Alusta
Kun puuseiniä rapataan sileäksi, savi tarvitsee jotain mihin kiinnittyä. Olemme käyttäneet ristiin ladottuja puusäleitä.
1. Naulaa vinottainen ruudukko puusäleistä. Puusäleet ovat tässä 15 x 6 mm ja ruudut 8 x 8 cm.
2. Karkea savi
1. Sekoita valmiina ostettu savisekoitus ja vesi. Lisäsimme lastuja, ponin jouhia ja revittyä sanomalehtipaperia esimerkkinä siitä, mitä on voitu lisätä itsetehtyyn laastiin.
2. Sekoita savisekoitus, anna seisoa vartti ja sekoita uudestaan. Ole säästeliäs veden kanssa ja lisää sitä pikkuhiljaa, kunnes savisekoitus on notkeaa ja kiiltävää.
3. Mikäli alusta on kuiva ja imee kosteutta, kostuta pinta kevyesti. Tällä tavalla kaikki kosteus ei imeydy alustaan ja savi ei kuivu. Meidän seinämme on tehty uudesta puutavarasta, jota ei tarvinnut kostuttaa.
4. Paina ja hankaa savi puusäleillä varustettuun pintaan niin, ettei synny ilmataskuja. Kerros on sopivan paksuinen, kun uloimmat säleet ovat savettomia.
5. Anna työn kuivua vuorokauden tai tarvittaessa pidempään kunnes pinta on kuiva ja kova.
3. Hienorakeinen savi
1. Kun karkeat savikerrokset ovat saaneet tasaisemman värin, on savi tarpeeksi kuiva. Seinä voidaan nyt peittää hienorakeisella savella.
2. Sekoita valmiiksi ostettu savisekoitus ja vesi. Tällä kertaa sekoituksen koostumuksen tulee olla löysä, mutta ei juokseva. Kun nostat valmista massaa laastikauhalla, savi ei valu kauhalta. Tälläkin kertaa savilaastin pitää levätä sekoituskertojen välillä, jotta savi pääsee paisumaan.
3. Vedä ohut, noin 5 mm savikerros karkeiden savikerrosten päälle. Työkaluja voi vapaasti valikoida riippuen siitä, millaista lopputulosta haluaa seinän pintaan.
4. Seinämaali
Anna rappauksen kuivua, kunnes pintaväri on tasainen. Savikerrokset eivät ole kuivia, jos pinnassa on tummempia ”ruutuja” tai läiskiä.
Valitse maali, joka hengittää. Olemme valinneet liimamaalin nimeltään kaseiinimaali.
1. Kaseiinimaalia on ostettavissa valmiina sekoituksena, joka on tehty kalkista ja maitokaseiinista. Sävyn luot lisäämällä luonnonpigmenttiä. Olemme käyttäneet oksidivihreää.
2. Sekoita vesi, kalkki-kaseiinijauhe ja väripigmentti. Anna vetäytyä noin 30 minuuttia ja sekoita väri uudelleen kunnolla.
3. Valmiin maalisekoituksen kuuluisi olla kuin lettutaikina. Sekoituksessa on liikaa vettä, jos maali juoksee, kun levität sitä maalattavaan pintaan.
Kaseiinimaali on peittävä. Vaaleilla alustoilla yksi maalikerros usein riittää.
Huomioitavaa:
- Savirappauksen pitää kuivua hitaasti, jotta halkeamia ei synny. Kevät ja syksy ovat siis hyviä ajankohtia savirappauksen tekoon.
- Savilaastin kanssa työskennellessä tilaan syntyy paljon kosteutta.
Teksti
Kim Svennblad
Käännös
Länsi-Uudenmaan museo
Videotuotanto
Kuva ja ohjaus: Kim Svennblad
Editointi: Lassi Patokorpi, Kim Svennblad
Tuottaja
Länsi-Uudenmaan museo
Museovirasto on myöntänyt avustusta hankkeelle Framtidens gård