Siirry pääsisältöön
Koti » Näyttelyt » Museolounge

Raaseporin uusi olohuone

Raaseporin museo lanseeraa vuosina 2023–2024 tiloissaan uuden näyttelykonseptin nimeltä museolounge. Aloitamme näyttelykonseptin arkkitehti Olof Hanssonin vuonna 1964 suunnittelemassa museohallissa, joka sijaitsee Tammisaaressa osoitteessa Kustaa Vaasan katu 11.

Näyttelymoduulit

Närbild av sida på ånglok där enbart ett drivhjul syns. Ovanför numret 555 i gult, bottenfärg vagnsgrön

Rautatie

https://youtu.be/GIa9Zesl0go Pienoismallihöyryveturi ”Hangö” Höyryveturi Hangön pienoismalli on rakennettu suhteessa 1:8 museohöyryveturi Heikin alkuperäispiirrustusten mukaan numerolla 555.  Tämäntyyppinen kevyempi höyryveturi sopi hyvin Suomen olosuhteisiin ja sitä valmistettiin useita sekä Tampellassa että Lokomossa Tampereella,

Lue lisää

Murano kattokruunu

Tämä viisisakarainen ja kukkakimpun muotoinen soodalasista valmistettu lasikruunu kuuluu museon kokoelmiin. Kruunun lahjoittaja ja tausta ovat molemmat tuntemattomia. Lasikruunua koskevissa muistiinpanoissa kruunua kutsutaan ”venetsialaiseksi lampuksi”,

Lue lisää

Gnägget

Tammisaaren ensimmäinen disko – joka oli myös yksi Suomen ensimmäisistä diskoista – oli nimeltään Gnägget Kyltti esittää hevosta, joka kirjaimellisesti hirnuu paikan nimen (gnägget = hirnahdus).

Lue lisää

Koe fantastinen funkkisympäristö ja rentoudu!

Museohallin upeat, modernistiset sisätilat on nyt kunnostettu kuvastamaan rakennuksen alkuperäistä muotokieltä, väriä ja muotoa. Alkuperäiset seinä- ja ikkunapinnat on tuotu esiin, ja tiloja koristavat nyt ajanmukaiset, tyylikkäät design-huonekalut ja valaisimet. Uuden sisustuksen ansiosta kävijä pääsee kokemaan entisaikojen loistoa sen jaloimmassa muodossaan.

Täällä voit viettää aikaasi, miten haluat! Haluatko ehkä lukea lehtiä, tehdä etätyötä, kuunnella podcasteja tai viettää aikaa ystäviesi ja tuttaviesi kanssa kahvikupin ääressä? Siitä vaan, täällä se on mahdollista! Meillä on kolme etätyöpistettä, joissa on oma työpöytä, mutta jos haluat mieluummin tehdä töitä nojatuolissa istuen, sekin onnistuu mainiosti.

Museoloungeen on vapaa pääsy museon aukioloaikoina.

Kaksi naista istuvat loungetilan istuinryhmässä, toinen Eero Aarnion tuolissa Kupla, roikkuva versio ja toinen samettisessa sohvassa.
Loungetilan parvi missä etualalla etätyöpiste ja taustalla rivi nojatuoleja. Seinässä Karjaan entisen kirjaston valokyltti Fokus.

Kiinnostusta herättävä sisältö

Museoloungen näyttelytoiminta alkaa syksyllä 2023. Tuolloin käynnistämme toiminnan multimedia-näyttelymoduuleilla, joissa kerrotaan Länsi-Uudenmaan ajankohtaisista aiheista ja paikkakunnan historiasta. Luomme sisältöä muun muassa arkeologisista kaivauksista, historiallisista tapahtumista sekä monista eri yhteistyömuodoista alueen kulttuurista ja historiasta kiinnostuneiden kanssa.

Etkö koskaan ehdi Tammisaareen? Se ei haittaa! Näyttelymoduulit kiertävät alueen kirjastoissa, kaupungintaloissa ja museoissa, jotta kaikilla on mahdollisuus tutustua historiaan. Alueemme kattaa Raaseporin lisäksi Inkoon, Hangon, Kirkkonummen, Vihdin, Lohjan, Siuntion ja Karkkilan.

Kohtaamispaikka

Museolounge toivottaa sinut ja ystäväsi tervetulleeksi! Museo-loungessa esimerkiksi yhdistykset voivat järjestää pieniä tapaamisia ja rentouttavia tilaisuuksia. Ota yhteyttä toimittajaamme Cecilia Gusfssoniin, jos haluat järjestää tapahtuman museoloungessa. Kesäisin käytössäsi on myös esimerkiksi puutarhamme Tammisaaren kulttuurikorttelissa.

Kahvila

Museon uudistunut kahvila ja museokauppa sijaitsevat museoloungen yhteydessä. Voit nauttia virvokkeita sekä kahvilassa että museoloungessa. Kahvilan valikoimaa uudistetaan jatkuvasti.

Mikä ihmeen museolounge?

Museolounge on Raaseporin museon hanke, joka saa rahoitusta Museoviraston innovatiivisista hankkeista. Tavoitteena on herättää kiinnostusta historiaan matalla kynnyksellä koko alueen asukkaiden parissa. Raaseporin kulttuuri- ja vapaa-aikalautakunta on päättänyt, että lounge-toiminta toteutetaan museossa keväästä 2023 kevääseen 2024. Hankkeen tulosten läpikäynnin jälkeen lautakunta päättää konseptin tulevasta roolista Raaseporin museon perustoiminnassa.

Museolounge on museon tiloissa tehtyjen uudistustöiden yhteydessä kehitetty hanke. Tuottaja ja toimittaja Kim Svennbland on vuoden 2022 aikana suunnitellut ja toteuttanut museon uudet kalusteet, kuten sisääntuloaulan asiakaspalvelupisteen ja myymälän muun sisustuksen, myös museoloungen.

Teksti: Lassi Patokorpi, museojohtaja

Mustavalkoinen valokuva museojohtajasta Lassi Patokorpi