Siirry pääsisältöön
Koti » Vastuumuseo » Paikallinen museotyö » Paikallismuseot Inkoossa

Paikallismuseot Inkoossa

Degerby Igor

Furuborgintie 6, 10160 Degerby

Keltasävyinen pakkaus, jossa venäjänkielistä tekstiä, sinisellä pöydällä Degerby Igor-museossa.
Kuva: Eva Tordera Nuño

Museon pääteemana on Porkkalan Parenteesi 1944–1956, jolloin Porkkalan alue, Degerby ja osittain Siuntio ja Kirkkonummi, oli vuokrattuina Neuvostoliitolle laivastotukikohdaksi. Degerbyn kyläneuvosto aloitti museotoiminnan vuonna 1997. Vuonna 2002 museo siirtyi nykyiseen paikkaansa keskelle Degerbyn kirkonkylää, missä museon käytössä on kaksi rakennusta.

Degerby Igor -museossa on sekä kuvia että esineitä, jotka kertovat, miltä Degerbyssä näytti ennen miehitystä, sen aikana ja sen jälkeen. Suuri osa esillä olevista esineistä on löydetty maastosta, venäläisten jäljiltä. Toisessa museorakennuksessa, Rosenbergissä, on myös pieni kauppa, jossa on myytävänä käsitöitä ja muuta Degerbyhyn liittyvää.

Siirry Degerby Igor-museon nettisivuille.

Inkoon kotiseutumuseo Gammelgården

Museotie 6, 10210 Inkoo

Pöytä, jossa vanhoja esineitä kuten öljylamppu, ikkunan edessä Inkoon kotiseutumuseossa.
Kuva: Eva Tordera Nuño

Gammelgårdenin eli Inkoon kotiseutumuseon yli 20 rakennusta antavat monipuolisen kuvan Inkoon vanhasta kansanomaisesta rakennustavasta. Rakennukset on siirretty museoalueelle eri puolilta Inkoota. Museon komea päärakennus, Illansin kylästä, on rakennettu vuonna 1772. Museon laajat esinekokoelmat liittyvät rakennusten sisustukseen, mutta myös vanhaan maatalouteen ja kalastukseen. Vuonna 1936 perustetun museon kokoelmissa on myös valokuvia ja tekstiilejä.

Paikkakunnan marttojen vuosittain heinäkuussa järjestettävillä käsityöpäivillä on laaja tarjonta käsitöistä ja työnäytöksistä. Museon omistaa Inkoon kunta, mutta toiminnasta vastaa pääasiassa Ingå musei- och hembygdsförening –yhdistys.

Siirry Inkoon kunnan Gammelgården-sivuille tai Ingå musei- och hembygdsförening-yhdistyksen ruotsinkielisille nettisivuille.

Malmtorpin talonpoikaismuseo

Ingarskilantie 37, 10120 Inkoo

Malmtorpin talonpoikaismuseossa oleva vanhanaikainen makuuhuone, jossa sinisiä kukkatapetteja ja puisia kalusteita.
Kuva: Eva Tordera Nuño

Malmtorpin talonpoikaismuseo kertoo asumis- ja työoloista maaseudulla 1800-luvun lopulla ja 1900-luvun alussa. Museoon kuuluu paikalle siirretty torpparakennus vuodelta 1877, luhti ja liitereitä. Asuinrakennukseen on rakennettu huoneinteriöörejä. Luhdin aittoihin on sisustettu vanha kouluinteriööri, mankeliaitta, vanha sairastupa ja leikkikalunurkkaus. Vaunuliiterissä on erilaisia työkaluja, kärryjä, rekiä, traktoreita ja muita maatalouskoneita.

Siirry Malmtorpin talonpoikaismuseon ruotsinkielisille nettisivuille.

Storön kauppamuseo

Storö, Inkoon saaristo

Storön kauppamuseon 1950-luvun kauppainteriööri, jossa vaaleansinisiä hyllyjä ja vaaleansininen kauppatiski.
Kuva: Eva Tordera Nuño

Storön kauppamuseo on 1950-luvun tyyliin sisustettu kauppa sekä varastohuone. Kauppa perustettiin Storön saareen, Inkoon ulkosaaristoon 1930-luvulla, ja se toimi aina vuoteen 1964 saakka. Nykyisin kiinteistö on Rautaruukin omistuksessa. Museosta ja sen toiminnasta vastaa Inkoon kunta.

Torpin Tykit

Tykkitie 4, 10210 Inkoo

Vihreä helikopteri Torpin Tykit-museossa.
Kuva: Eva Tordera Nuño

Torpin Tykit -museossa voi tutustua tykkeihin, kuljetus- ja muihin sotilasajoneuvoihin, erilaisiin kivääreihin, univormuihin ja muuhun sodankäyntiin liittyvään aineistoon. Museoalueella voi esimerkiksi nähdä panssarintorjunta-, laiva-, kenttä- ja ilmatorjuntatykkejä, raskaita konekiväärejä ja miinoja, mutta myös esimerkiksi venäläisen MI-8 kuljetushelikopterin. Museo sijaitsee vähän matkan päässä Inkoon keskustasta Torpissa.

Siirry Torpin Tykit-museon nettisivuille.