Siirry pääsisältöön
Koti » Utställningar » Billnäs gård

Billnäs gård

Jo pahasti rappeutunut talo Billnäsin ruukissa sai uudet omistajat ja uuden elämän. Pitkä ja haastava restaurointityö vaati aikaa, vaivaa, luovuutta ja taloudellisiakin resursseja mutta lopputulos on silmiä hivelevä ja kannustava.

Disponentvillan eli isännöitsijän huvila valmistui 1911 ja sen suunnitteli arkkitehti Waldemar Aspelin. Tuohon aikaan ja erityisesti ruukkien yhteydessä isännöitsijä tarkoitti nykypäivän toimitusjohtajaa vastaavaa tehtävää.

Huvilassa sijaitsi aiemmin isännöitsijän asunnon lisäksi ruukin konttori, mikä tarkoitti, että rakennus toimi niin yksityisessä kuin julkisessa käytössä. Myöhemmin isännöitsijän huvila on toiminut niin hammaslääkärin vastaanottona kuin yksityisasuntona. Nyt rakennus toimii yrityskäytössä ja on ajoittain auki yleisölle myös kahvilana tai ravintolana.

Rakennuksen runko on siinä mielessä epätavanomainen, että se on toteutettu pystyhirsistä. Runko oli odottamattoman huonossa kunnossa, kun rakennuksen uusi omistaja alkoi sitä korjata. Länsi-Uudenmaan museo oli osallisena korjaushankkeessa, koska rakennus on suojeltu ja se sijaitsee valtakunnallisesti arvokkaassa rakennetussa kulttuuriympäristössä (https://www.rky.fi/read/asp/r_kohde_det.aspx?KOHDE_ID=888). Museo osallistui korjaushankkeeseen neuvomalla ja toimimalla museoviranomaisena, pyrkien varmistamaan, että korjauksessa vaalitaan eikä menetetä rakennuksen arvoja.

Jos sinulla on vanha tai suojeltu rakennus läntisellä Uudellamaalla, voit olla yhteydessä meihin. Saat korjausneuvontaa tai lisätietoa siitä, mitä rakennussuojelu käytännössä tarkoittaa.
Teksti: Olli Hakli

Videotuotanto:
Valokuvaus, editointi: Linus Westerlund
Videon arkistokuvat: Ian Granström
Ohjaus, toimittaja: Kim Svennblad
Tuottaja: Länsi-Uudenmaan museo

Jaa

Lue myös

Martti Peitso 1924-1994

Helmiä kuvanveistäjän kokoelmasta  Museon taidekokoelmasta erottuu laajempi kokonaisuus veistoksia, jotka ovat materiaaliltaan pääsääntöisesti kipsiä. Aiheena on historiallisia henkilöitä, abstrakteja luomuksia, perheenjäseniä ja pehmeästi muotoiltuja naisvartaloita.

Lue lisää
Fasaden på Fokushuset, uppe till vänster husets ljusskylt FOKUS. Under skylten övrevåningens fönster, under dem fasadskylt som lyder Bibliotek Kirjasto. I förgrunden gula blommande perenner.

Fokustalo

FOKUS - kyltti on roikkunut vanhan Fokustalon pääsisäänkäynnin yläpuolella, joka sijaitsi Karjaan Keskuskadun ja Laaksokadun kulmassa. Rakennuksen suunnittelivat arkkitehdit Martin Langenskiöld ja C-O Lindqvist,

Lue lisää

Fagerin perheen hieno lasinegatiivikokoelma 

Yli 800 lasinegatiivia, jotka kuuluvat Fagerin perheen kuvakokoelmaan, digitoitiin vuoden 2023 kesän ja syksyn aikana opetus- ja kulttuuriministeriön tuella.

Lue lisää