Siirry pääsisältöön
Kaksimastoinen purjelaiva, etualalla kalliopintaa
Koti » Utställningar » Hauensuoli

Hauensuoli

Haensuoli, eli kaksi paljasta merenkalliota Hangon edustalla, täällä Baltianmaan matkaajat ovat jättäneet nimensä ja vaakunansa 1400 luvusta lähtien 1700 luvun keskivaiheelle saakka. Sillä täällä he odottivat otollisia tuulia, joskus useammaksi päiväksi, ennekuin purjealukset pystyivät jatkamaan matkansa. Kuva: Kaisa Lehtonen

Muutama kiinnostava hakkaus 

Henrik Klasson (Klaunpoika) Fleming
Soturi ja diplomaatti. Fleming hakkasi nimensä kallioon ensimmäisen kerran vuonna 1605, jolloin hän osallistui sotaretkeen puolalaisia vastaan. Vuonna 1620 hänestä tuli Inkerin maaherra ja jossain vaiheessa matkatessaan yhdessä vaimonsa Ebba Erlandsdotter Bååtin kanssa hän ikuisti pariskunnan yhteisvaakunan Hauensuoleen.  

Axel Oxenstierna
Valtiokansleri ja viisivuotiaana kuningattareksi nousseen Kristiinan holhooja oli yksi aikansa vaikutusvaltaisimmista henkilöistä. Hakkaus on Oxenstiernan suvun hakkaukseksi melko yksinkertainen. Suvulta tunnetaan Hauensuolesta kaikkiaan kymmenen hakkausta. Hakkauksia tekivät myös Axelin veljet ja serkut, joista jokaisella oli merkittävä asema Ruotsin suurvallassa.

Erik Jönsson Soop
Kalliohakkausten taustalla on toisinaan surullisia kertomuksia. Vuonna 1577 Erik tappoi appensa ja joutui lähtemään pakosalle. Tuohon aikaan yksi keino välttyä rangaistukselta oli värväytyä armeijaan. Vuonna 1581 Erikin ystävä hakkasi nimensä Hauensuolen kalliopintaan, jolloin Erik ylpeänä aatelismiehenä teki samoin. Saattaa olla, että juuri hakkauksen vuoksi Erik löydettiin vuotta myöhemmin ja teloitettiin appensa murhasta. 

Magnus Saksi-Lauenburgilainen
Ainut varma kuninkaallinen vaakuna kuuluu herttua Magnus Saksi-Lauenburgilaiselle. Herttua oli naimisissa Kustaa Vaasan tyttären prinsessa Sofian kanssa. Avioliitto ei ollut onnellinen, ja Magnus tunnettiin väkivaltaisena miehenä vaimoaan kohtaan. Magnus yritti syöstä veljensä vallasta ja oli myös aloittaa sodan Tanskaa vastaan ollessaan Saarenmaalla. Matkalla Saarenmaalle tai sieltä tullessaan Magnus ikuisti komean vaakunansa Hauensuolen kallioon. Kun Magnus yritti toisen kerran syöstä veljensä vallasta, hänet vangittiin, ja hän kuoli vietettyään 15 vuotta vankilassa.

Videotuotanto:
Valokuvaus, editointi: Linus Westerlund
Ohjaus, toimittaja: Kim Svennblad
Tuottaja: Länsi-Uudenmaan museo

Jaa

Lue myös

Billnäs gård

Jo pahasti rappeutunut talo Billnäsin ruukissa sai uudet omistajat ja uuden elämän. Pitkä ja haastava restaurointityö vaati aikaa, vaivaa,

Lue lisää

Högforsin masuuni

Mitä ihmettä teki kaksisataa vuotta sitten jopa yhdeksän metrinen kuilu keskellä Karkkilan metsää? Syy löytyy lähialueen järvestä ja maaperästä. Alueelta oli löytynyt lupaava rautamalmiesiintymä.

Lue lisää
Närbild av sida på ånglok där enbart ett drivhjul syns. Ovanför numret 555 i gult, bottenfärg vagnsgrön

Rautatie

Suomi siirtyi 1800-luvun puolivälissä uuteen aikakauteen.Rautateistä ja niissä liikennöivistä voimakkaista höyryvetureista tuli askel askeleelta todellisuutta. Hanko-Hyvinkää rata otettiin käyttöön 8.10.1873.

Lue lisää