Siirry pääsisältöön
Koti » Utställningar » Högforsin masuuni

Högforsin masuuni

Mitä ihmettä teki kaksisataa vuotta sitten jopa yhdeksän metrinen kuilu keskellä Karkkilan metsää? Syy löytyy lähialueen järvestä ja maaperästä. Alueelta oli löytynyt lupaava rautamalmiesiintymä.

Läpileikkaus multahirsimasuunista, joka esittää, miten myös Högforsin masuuni on rakennettu. Piippuun panostettiin ylhäältä kerroksittain rautamalmia ja puuhiltä. Kuumuudessa sulanut rautamalmi valui lopuksi ulos piipun pohjasta maantasolla olevasta pienestä aukosta. Sula rautamalmi käytettiin valutavarana tai annettiin jähmettyä takkiraudaksi.

Valurautakamiina Foebus nro. 1

Tämä kaunis jugend kamiina esiintyy ensimmäisen kerran valmistajan hinnastossa vuonna 1913, mutta ei sitä aikaisemmassa vuodelta 1908. Viimeisen kerran se mainitaan 1945 eli valmistusaika ajoittuu vuosille 1910-1945.
Valumalli on todennäköisesti saksalainen.
Högforsin vanhassa luettelossa kerrotaan käyttötiedoissa seuraavaa: Kamiinaa voi lämmittää antrasiittihiilellä ja koksilla. Se on varustettu sekä porras- että tasa-arinalla itseputoavalla luukulla tuhan ja palamattomien aineiden poistamiseksi.

Videotuotanto:
Valokuvaus, editointi: Ahmed Alalousi
Ohjaus, toimittaja: Kim Svennblad
Tuottaja: Länsi-Uudenmaan museo

Teksti: Kim Svennblad

Jaa

Lue myös

Martti Peitso 1924-1994

Helmiä kuvanveistäjän kokoelmasta  Museon taidekokoelmasta erottuu laajempi kokonaisuus veistoksia, jotka ovat materiaaliltaan pääsääntöisesti kipsiä. Aiheena on historiallisia henkilöitä, abstrakteja luomuksia, perheenjäseniä ja pehmeästi muotoiltuja naisvartaloita.

Lue lisää
Fasaden på Fokushuset, uppe till vänster husets ljusskylt FOKUS. Under skylten övrevåningens fönster, under dem fasadskylt som lyder Bibliotek Kirjasto. I förgrunden gula blommande perenner.

Fokustalo

FOKUS - kyltti on roikkunut vanhan Fokustalon pääsisäänkäynnin yläpuolella, joka sijaitsi Karjaan Keskuskadun ja Laaksokadun kulmassa. Rakennuksen suunnittelivat arkkitehdit Martin Langenskiöld ja C-O Lindqvist,

Lue lisää

Fagerin perheen hieno lasinegatiivikokoelma 

Yli 800 lasinegatiivia, jotka kuuluvat Fagerin perheen kuvakokoelmaan, digitoitiin vuoden 2023 kesän ja syksyn aikana opetus- ja kulttuuriministeriön tuella.

Lue lisää